torsdag 28. november 2019

Uke -48 Torsdag 28 november



Thaimat, en helsebringende nytelse

I den senere tid har det vært mye undring om hvorfor Thai-mat har blitt så populær. Den stigende anerkjennelse av Thai cuisine er beroende på det faktum at de fleste vestlige mennesker er blitt mer helsebevisst. De har innsett at den tradisjonelle vestlige type mat kan være kritisk helseskadelig på grunn av for høyt fett- og kolesterolinnhold. De ønsker å forandre sine spisevaner og ser etter mer helsebringende alternativ.
Thaimat inneholder mindre fett. Dessuten er krydderet og krydderurtene som brukes i Thai-mat, ingredienser som har medisinske egenskaper. Noen av dem er bra for fordøyelsen, mens noen driver bort feber og klarer opp halsen. Best av alt, Thai cuisine kan lett slå ut gourmetmat fra hele verden på grunn av den utrolig fantastiske smaken.
Hva gir Thai-mat særpreg og harmoni i dens smak? Vi har supper som ser enkle ut, mens smakskombinasjonen er sur, salt, sterk og aromatisk. Bruken av peanøtter og kokosnøtt i curries er svært karakteristisk for Thai-mat. Vi bruker forskjellige urter som sitrongress, kaffirlime, galangal, ingefærrot og mikser det sammen med gjennomtrengende surhet fra lime eller den behagelige søthet fra palmesukker.
Det viktigste å huske om Thai-mat er å sette pris på dens magre, hete og lidenskapelige lukt lenge før den ankommer på ditt spisebord. Urter som brukes i vår mat har forskjellig aroma fra de vestlige urtene. De er mye mer aromatiske og avgir forskjellig duft og smak i hver rett.
Den thailandske kokekunsten har utviklet seg sammen med kulturell innflytelse fra andre land som Filippinene, Kina og land i sørvest-Europa. Thailenderne adopterte den kinesiske raske metoden med wok. De utviklet et stort utvalg av wokretter og la dem til i sin meny. Bruk av nudler i Thai-oppskrifter er et annet eksempel på innflytelse utenifra. De anvender nudlene i sine retter på måter som er typisk for dem. Thairetter med nudler (Thai Style) smaker søtt, surt og noen ganger krydret eller aromatisk.
Sykkelstien i Thanarat
Thailenderne brukte ikke kokosnøttmelk i sin matlaging. Utenlandske handelsfolk fra Vesten som besøkte den gamle hovedstaden Ayutthaya, fortalte at de brukte melk i sin matlaging. De foreslo for dem at de kunne bruke kokosmelk i sine curryretter. Gjennom eksperimentering er det blitt en norm. På den tiden ble kokosnøttmelk hovedsakelig brukt i desserter.


Thanarat militærleir
Dagens sykkeltur, ja , den gikk kanskje ikke noe overraskende mot vest og mot sør. Idag syklet vi på både kjente trakter dvs soi 112 og passerte pass-roaden, syklet gjennom tett skog til Fort Thanarat, dette er en kjempestor militærleir i Pranburi, nydelig organisert med en 14 km lang sykkelveg ( se bildene) bølgende gjennom et stort skogsområde. Selvsagt måtte vi ta turen innom Thanarat golf eller Dhanarat  golf som de også sier,gjensynsgleden var formidabel da de fikk se Hjarl, han var jo medlem der i noen  sesonger.
Atter igjen passerte vi motorveien og syklet i retning Pak Nam Pran, etter 2 km tok vi av mot Khao Noi, en liten grisgrendt bygd, men  fint stelt og med en hyggelig liten familierestaurant. Derifra var det sykkelveien langs Phetchkasem road hjem. Dagens økt 57 km i rolig tempo 17,75 km pr time

Gjensynsglede på Thanarat Golfbane

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

260923 Tirsdagstur til Khao Kalok

Tirsdagstur til Khao Kalok. Vi startet turen fra lyskrysset soi 116 i lett overskyet vær og fin temperatur. Turen gikk i fint tempo, (kanskj...