mandag 9. desember 2019

Ukesrapport uke 50 Mandag 09.12.19

Mandag 12 desember, julen nærmer seg og førjulstemningen skal kjennes og føles, i den forbindelse kommer ordet "kakelinna" meg i hug.
 Kakelinna, som noen steder også ble kalt lefsetøvær eller lefsetøyr, er en betegnelse som brukes om en mildværsperiode som gjerne inntreffer i desember, før julI tidligere tider ble det hevdet at kakelinna skyldtes all bakingen – at alle ovnene forårsaket mildværet. I dag er denne folketroen forlatt, men begrepet brukes ennå.
Jeg må iallefall si at med den kuldeperioden vi har hatt siste uken, må det ha vært lite baking i Hua Hin
Morgestemning på terassen
Kopi av den elktriske stol
Jo sykling ble det i dag og, 80 km i et rolig tempo. Det er fint å starte kl 0800 med 22 grader i luften, en svetter ikke og inntak av drikke er begrenset. Vi syklet nordover, forbi busstasjonen, og videre rett fram, gjennom lokalbebyggelsen på nedsida av jernbanelinja. Det er tett i tett med hus på begge siden, små fartsdumper, høner og hunder om hverandre, mopeder og biler som presser seg frem,alle skal jo på jobb,men i fht farten de har, må de tydeligvis ha våknet sent, for det ser ut som de kjører fort for å rekke jobben. Vi syklet opp til kanalveien ved sykehuset og videre opp soi 6 gjennom Palm Hill og det muslimske området, der har tiden stått stille i mange år, 50 liters melkespanner er ennå i bruk, noen av gårdene er nedslitt mens andre ser nye ut.
Melkespanner
Stilig tempel
En liten kilometer før innkjørselen til Springfield golfbane tok vi ve på liten vei som førte oss mot Tung Ngam Lake, fin vei i et flott jordbruksområde, med  sukkerroer, rismarker, ananas-plantasjer, Aloe Vera produksjon, gummitrær og mye annet. Landsbyene ligger på rekke og rad og vi stoppet ca for hver 15 km for inntak av mat og drikke. Passerte Pala-U road og syklet via Gorilla Hills til Wat Huay Monkhol,. Ved Gorilla h\Hills fant vi en liten landhandel, til stor stas for de lokale, som på den ene siden var tydelig stolte over at vi stoppet, pratet med,tok bilder, flørtet litt og spiste mat (nudler og svinekjøtt)
Hjarl har akkurat tjent 20 bath. jeg
 sier ikke hvorfor, men han tok sjansen
Ved Tung Ngam Lake
Hjemover hadde fin bør med vinden fra siden og bakfra, dvs dette var en tur med virkelig kos og hygge for alle.





TEMA:
Slik gjør du den perfekte Thailandske Wai (til rett person til riktig tid)
Den thailandske wai er ikke bare en hilsen eller en måte å si "hei" på, men en gest av respekt, som representerer mottakerens sosiale status.

Wai er en del av organisering av det komplekse sosiale hierarkiet som binder det thailandske samfunnet sammen.

Det kan sies at å forstå den thailandske wai - å vite når de skal bruke den, hvordan den skal brukes og med hvem - er et stort skritt i å forstå hvordan det thailandske samfunnet fungerer.
 Image result for thai wai
Mens du som utlending kan føle deg tilbøyelig til å behandle alle som en likeverdig, kan det å ,
waie til dem med åpenbar sosial underlegenhet skape en situasjon med forlegenhet for de ,                                                            
som står lavere i sosial og økonomisk status.

Merkelig for oss, kanskje, men en sannhet i Thailand..

Nøkkelen til å levere riktig wai er å huske denne grunnleggende regelen: Den sosiale underlegne får alltid lavere wai, og den sosiale overlegne får alltid høyere wai.

Når det er sagt, vil du være vitne til unntak fra denne regelen.

For eksempel kan du se en thailandsk person returnere en wai til et barn av moro eller kjærlighet. Men som utlending anbefales det ikke å gjøre dette, og i stedet bør en holde seg til retningslinjene nedenfor.

Hvorfor? Fordi thailendere kan lese situasjonen og kroppsspråket langt bedre enn vi kan; det kommer naturlig.

Hvordan utføre en Wai
En wai utføres ved å trykke håndflatene sammen med fingrene pekt oppover. Hodet (haken) senkes så ned mot hendene, med nesen nesten fallende over toppen av fingrene.

Jo lavere hodet kommer ned for å møte tommelen på hendene, jo større blir respekten vist. I noen tilfeller, som vi vil utforske nedenfor, inntar hendene en høyere stilling i forhold til hodet.

Forsikre deg om at du holder albuene gjemt når du utfører en wai: Utlendinger har en tendens til å la albuene spre seg og heve seg. Vi har også en tendens til å forhaste oss i å gi enwai. Dette er feil.

Wai er oftere enn ikke, et uttrykk for ulikhet, og derfor er den elegant, grasiøs og kontrollert i utførelsen.


Igjen, ikke bekymre deg for hva andre gjør; bare hold deg til de tradisjonelle retningslinjene, så får du det bra.

Noen thailendere har en litt unik stil, men for oss er det best å bare holde det enkelt og riktig.

Hvem skal Wai og hvordan?
1. Noen med lik status eller når du er usikker på noen status:
Trekk hendene tett inntil kroppen, albuene inn med fingertuppene til omtrent halsnivået , men ikke over haken. Senk nå hodet, vipp haken litt mot tommelen.

2. Noen med lavere status enn deg
Følg de samme instruksjonene som nummer 1 (over), men denne gangen holder du hodet rett eller bare veldig svakt skråstilt når du venter.

3. Noen med høyere status enn deg.
Ta opp hendene høyere denne gangen, og senk hodet slik at fingertuppene når over nesespissen.

4. Munker og Buddha-bilder
For å waie en munk, trykk hendene sammen og løft dem opp til nesen. Nå bøy hodet i tommelen.

Når du er i et tempel, avhengig av anledningen, kan det være aktuelt å komme på kne og wai, men se på hva andre gjør først.

Tradisjonelt sitter menn på hælene, og kvinner med beina til den ene siden. Ideen er å deretter bøye hodet og kroppen, senke fra livet og ned, samtidig som du holder kroppen din så lav som mulig.

Når hodet ditt nesten berører gulvet, plasser du håndflatene på gulvet (tradisjonelt sett skal høyre hånd berøre gulvet først) og hvile hodet på toppen i wai-stillingen.

Rett deg nå tilbake til den sittende wai-stillingen. Hvis man venter på et Buddha-bilde, gjentas denne prosessen vanligvis tre ganger.

 Image result for thai wai

Wai Dos & Don'ts
Ikke gi wia til barn, tjenere, arbeidere, barjenter, gateselgere eller andre mennesker med en åpenbart lavere status enn deg selv. Imidlertid, hvis du er venn med noen av de ovennevnte menneskene, og sier hei eller snakker med dem regelmessig, kan du velge å svare med en lik eller uformell wai.
Gjør wai til de eldre.



Barn utfører en standard wai. Fra dette tidspunktet vil hodet senkes ned mot hendene mens du holder ryggen rett.

Ikke bli fornærmet hvis et barn eller annen sosial underordnede ikke gir en wai til deg. Thailendere er ofte usikre på om de skal waie utlendinger siden de vet at utlendinger ikke utfører wai i hjemlandet.
Ta feks en munk ,du skal snakke med en i templet, selv om det ikke er nødvendig å gi en wai til hver munk du ser gå nedover i tempelet. Du bør imidlertid gå til side og la munken ha god plass til å gå forbi uhemmet. Hvis du er kvinne, må du gå bort fra munken og holde avstand mens du går. Munker tar et løfte om sølibat, og derfor skal ikke en kvinne presentere seg i umiddelbar nærhet.
Hvis du er heldig nok til å være i selskap med kongelige, gjør wai med hodet (neseområdet) senket rett i tommelen. I denne situasjonen vil mange thailender utstøtte seg av respekt, men en utlending ville ikke forventes å gjøre dette. Men ikke forvent en wai tilbake. Kongen og andre medlemmer av kongefamilien er ikke vanlige. Medlemmer av kongefamilien gjør wai til munker.
Ikke gi en wai til alle. Overforbruk av en wai vil få deg til å se dum og devaluere betydningen.
Et siste ord om Wais
Hvis du er i tvil, med mindre det er et barn eller en annen åpenbar person med lavere status, bare returner den samme wai som du blir tilbudt. Det er lett å henge med på om du wai,er riktig, men det betyr ikke noe for thailandske mennesker om du tar feil.

Folk forstår at du prøver å gjøre det rette og tilpasse deg til kulturen. Dette blir verdsatt, og ingen kommer til å tenke dårlig på deg for å ha utført en feil 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

260923 Tirsdagstur til Khao Kalok

Tirsdagstur til Khao Kalok. Vi startet turen fra lyskrysset soi 116 i lett overskyet vær og fin temperatur. Turen gikk i fint tempo, (kanskj...