fredag 20. desember 2019

Rapport uke 51, lørdag 21.12.2019




 Lørdag 21 desember, dette er nomalt dagen for vintersolverv, men i år skjer dette ca kl 0519 22 desember. Men hva er vintersolverv ?

Solverv stammer fra norrønt og betyr «solvending».Vintersolverv på den nordlige halvkule er det tidspunktet der jordens nordakse heller mest mulig vekk fra sola – og dermed mottar minst mulig dagslys.Fenomenet oppstår fordi jorda ikke roterer rett opp og ned, men med 23,5 graders helning.På dagen for vintersolverv er jorda i en posisjon i sin runde rundt sola der nordpolen på grunn av jordas helning vender mest mulig vekk fra sola.Ordet jul går dessuten helt tilbake til det norrøne ord jol, som var en betegnelse for den hedenske feiringen av vintersolverv.

Bondekone som beskytter seg mot sola
Suan Son Beach
Selfie
 Ja sykkelturen idag er ikke mye å skryte av, det var rundt omkring, Hua Hin Bike, en fånyttes tur, da jeg ikke fikk utrettet det jeg skulle,deretter en tur til Pranburi, men jeg ble både tørst og svolten, dvs en dag med utskeielser, is og brus. Det minner oss mest om fest for barna en 17 mai, men det var det ikke nå, syklet så oppom Art Village, der ble det også en litt for lang pause med diverse forfriskninger,som det ikke høver seg å skrive om i en sykkelbogg
Jul i Thailand, Market Village


 Dagens tema, ettersom vi ikke sykler på fredag, må jeg bare skrive litt om ;Hvorfor fredag - og hvorfor 13? 
De fleste av oss kan sikkert være enige om at fredag er en ganske grei dag, ikke sant?
Jod feirer også jul
Denne dagen har derimot alt annet en et godt rykte i kristelig folketro.
Syndefloden kom visstnok også på en fredag. Man tror at det var på en fredag som Eva fikk Adam til å spise det forbydde eplet fra kunnskapens tre, og det sies også at det var på en fredag, langfredagen, som romerne korsfestet Jesus.

I norrøn mytologi var fredag heller forbundet med lykke og ofte en dag man giftet seg på. Man tror at ordet fredag stammer fra Frøya (gudinne for sex og fruktbarhet) og Frigg (gudinne for ekteskap og fruktbarhet).
Dette ble derimot forandret når kristendommen vokste. De kristne syntes Frøya og kattene hennes var noen skumle greier og forbandt henne med hekseri - og derfor også ulykke. 
I de kulturer som anser tallet 13 som uheldig er grunnen at det er et usymmetrisk oddetall.
Ellers handler mye om tallet 12: Vi har 12 timer dag, 12 timer natt og 12 måneder.
Tallet 13 tar oss også tilbake til både kristendommen og norrøn mytologi. Det er noe spesielt uheldig ved å være tretten personer til bords ved et måltid. 
Ved Jesu siste måltid sies det at Judas var den trettende til bords.
I norrøn mytologi sier myten at Loke, som ikke var en gud, krasjet en fest i Valhall. På denne festen var 12 guder invitert, hvilket gjorde han til den trettende gjesten. På denne festen overtalte han den blinde guden Hod til å drepe Balder den gode. 

Det er derfor logisk at kombinasjonen av fredag og den 13. betyr dobbel ulykke, og at denne dagen har blitt en ulykkesdag i den moderne hverdagens overtro. 
Fredag den 13. er ikke et globalt fenomen og eksisterer kun i den vestlige delen av verden.

Eva ga eplet til Adam på fredag den 13
I andre nasjoner, som for eksempel Spania og Hellas, er det tirsdag som er den uheldige dagen og i Kina og Japan frykter man tallet 4. 

Ulykke, uhell eller bare en tilfeldighet? 
Det finnes ikke noe grunnlag for at det faktisk skjer flere ulykker på fredag den 13. Trygg Forsikring undersøkte saken og kom frem til at det faktisk oppstår 16 prosent færre bilskader denne dagen i forhold til andre. Kanskje fordi folk rett og slett holder seg hjemme? 
Her er noen ulykker gjennom årene som inntruffet (eller kommer til å gjøre det) på fredag den 13.:
Fredag 13. mai 1927: Finansboblen i Tyskland sprekker og aksjemarkedet kollapser. Dette var starten på den store depresjonen som rammet verden på 1930-tallet. 
Fredag 13. juni 1952: Et svensk spionfly med passasjerer forsvinner sporløst ved grensen til Sovjetunionen. I 1991 kom det frem at det var russerne som skjøt ned flyet. 
Fredag 13. oktober 1972: Et fly fra Argentina på vei til Chile måtte nødlande i Andesfjellene. Det tok hele to måneder før noen kom og reddet dem, og da var kun 16 av 45 personer fortsatt i livet. Grunnen til at de overlevd var at de hadde spist sine døde medpassasjerer. Samme fredag som nødlandingen, styrtet også et russisk fly der alle 176 passasjerer døde. 
Fredag 13. november 2015: Et uidentifisert objekt faller ned fra rommet i nærheten av Sri Lanka. NASA hadde i forhånd rapportert om at dette skulle skje. 
Fredag 13. april 2029: Ifølge informasjon fra NASA kommer jorden denne dagen få selskap av en stor asteroide. Steinen kommer ikke til å treffe planeten vår, men kommer til å være ubehagelig nære. 
Verden taper på fredag den 13.
Det finnes de som er så redde for ulykkesdagen at de utviklet en reell fobi, så kallet paraskevidekatriafobi. Denne irrasjonelle frykten fører til angst og isolasjon blant dem som er berørt. 
Men selv uten fobi holder folk seg hjemme denne fredagen. Ifølge forskning gjort av Phobia Institute taper verden opptil 900 millioner dollar, ca. 8,1 milliarder norske kroner hvert år på fredag den 13. Grunnen til det er at folk er redde for å reise, kjøre bil, gå på jobb eller bare stå opp fra senga. 
Her er noen fakta om den fryktede dagen:
1. En overtroisk teori sier at hvis man er 13 personer til bords, kommer alle til å dø innenfor ett års tid.
2. Noen mener også at folk som har 13 bokstaver i navnet sitt besitter «Djevelens lykke». Noen eksempler på dette er Charles Manson, Theodore Bundy og Jack the Ripper. Der var jeg vist heldig, jeg har 14 (Charles Austnes)
3. Overtroen rundt fredag den 13. oppsto ikke før på 1800-tallet. 
4. Fredag den 13. inntreffer minst en gang per år, men ikke mer enn tre. 
5. Hvis måneden begynner på en søndag vet du med sikkerhet at den 13. er på en fredag. 
6. Noen hoteller og bygninger har helt hoppet over den trettende etasjen, og har heller ikke rom med dette nummeret. Dette fordi mange gjester nekter å bo der.
7. Det finnes også flyselskaper som tatt vekk rad nummer tretten på fly, deriblant SAS
8. I Finland er fredag den 13. en nasjonal ulykkesdag. Ikke for å ferie ulykkene altså, men for å skape en bevissthet rundt dem. 
9. Skal du gifte deg men har trøbbel med å finne lokale eller kirke? Du har større sjanse for å få en populær plass hvis du planlegger bryllupet på fredag den 13. Mange par styrer unna denne datoen. 
I en tarotkortstokk er symbolet for døden på kort nummer 13

Fiskebåter skal heller ikke legge ut
på langtur, fredag den 13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

260923 Tirsdagstur til Khao Kalok

Tirsdagstur til Khao Kalok. Vi startet turen fra lyskrysset soi 116 i lett overskyet vær og fin temperatur. Turen gikk i fint tempo, (kanskj...