mandag 2. desember 2019

Ukesrapport uke 49 Mandag 021219

THAILAND, beklager men dagens tema ble Thailand, hvilke land er det vi er i. Kjenner vi det eller, for det tror jeg nemlig er veldig forskjellig. 
Map of ThailandImage result for thailand
       CapitalBangkok
Population69.04 million (2017) World Bank


Ordet «thai» betyr ifølgje George Coedès «fri mann», til forskjell frå dei erobra opphavlege folkegruppene som vart gjort til liveigne.Den thailandske akademikeren Jid Phumisak skreiv i 1976 at thai betyr «menneske» då forskninga hans på språk i aude område viste at folk der ofte nytta ordet thai om menneske i staden for det etablerte khun som thailenderar nyttar.
Thailand, eller Muang Thai/Prathet Thai som det heiter på thai, vart tidlegare kalla Siam. Båe namna Muang Thai og Prathet Thai tyder «landet til frie menneske» eller «landet til menneske». Det tidlegare namnet Siam kom truleg frå folkegruppa shan, og blei brukt fram til 1949. Thailand vert ofte òg kalla «Smilets land», ettersom folka der har ord på seg for å vera smilande og vennlege., også når de lurer eller snyter deg.

Geografi

Klima

Med fjellområde både i aust og i vest unngår Thailand dei store nedbørsmengdene monsunen kan føre med seg. Det er likevel fuktig her, men òg solrikt, særleg om vinteren som har lite regn. Sjølv på sommaren er det relativt lite regn, men fjellområda kan få regn- og torevêr litt oftare.

Dei høgareliggande områda i nord kan bli ganske kjølige om sommaren, og temperaturen går ofte ned mot 15 °C, og av og til heilt ned mot 5 °C.
 Bangkok og deltaområdet i nærleiken har varme ettermiddagar året rundt, men kveldane er litt mindre fuktig om vinteren. Mars og april er ofte svært varme, før monsunen set inn. Bangkok har ein årleg nedbørsnormal på 1397 mm.Områdene i sør har om lag dei same temperaturane året rundt med regn på austkysten om vinteren og på vestkysten om sommaren. Mai til oktober er den våtaste tida på året i denne delen av Thailand, med kraftigast regn på slutten av sommaren. Thailand vert sjeldan råka av tyfonar, men kan stundom merke restane av gamle system, som kan gje litt vind og auka nedbør.

Historie

Byen Si Thep eksisterte frå det første hundreåret (etter byrjinga av vår tidsrekning) til 1100-talet i noverdande Phetchabun-fylket, og den reknast som noverande Thailand sin største by i antikken.
Byen Sukhothai vart etablert i 1238 i det noverande fylket Sukhotai, men det er usemje om staden utvikla seg til eit kongedøme.
Byen Ayutthaya vart etablert kring 1350, og vart hovudstaden til kong U-thong( 1369), den første herskaren av Kongedømet Ayutthaya 
Trass i stadig press frå europeiske makter frå 1500-talet blei Siam aldri erobra og kolonisert, som det einaste landet i området.
Det noverande kongedømet blei til i 1767. Landet utførte mange reformer på 1800-talet, og var særleg ope for britiske handelsinteresser, slik at fleire historikarar har kalla det «ein uformell del» av det britiske imperiet. Det konstitusjonelle monarkiet blei til som eit resultat av den siamesiske revolusjonen av 1932. Japan sine væpna styrker invaderte Thailand den 8. desember 1941 og kampar braut ut kort tid før den thailandske statsminister Phibun gav ordre om vapenkvile.
Mellom 1985 og 1995 hadde landet den største vekstraten i verda, med eit årleg snitt på nesten 9%. Dette fekk ein brå slutt i 1997, då intens valutaspekulering med den thailandske bahten førte til at kursen kollapsa og landet gjekk inn i ei økonomisk krise saman med heile Søraust-Asia. På den andre sida førte den låge baht-verdien til ein auke i turismen.
I 1992 brukte kong Bhumibol Adulyadej innflytinga si til å stoppa samanstøyt mellom hæren og demonstrantar.

Politikk og statsapparatet

Kongen har lita makt, men han har framleis ein viktig rolle som øvste leiar for buddhismen og samlande nasjonalt symbol for landet. Kongen og familien hans opptrer dagleg på ulike arrangement og er høgt verdsette. Å kritisere medlem av kongefamilien kan rammast av loven om majestetsfornærming i Thailand.
Militærjuntaen gav formelt frå seg makta i 2019. Den nye regjeringa hadde sitt første møte den 30. juli 2019.

Økonomi

Korrupsjon

På Transparency International si list Corruption Perception Index frå 2018 var landet rangert på 96. plass. Det hadde dermed 95 land framfor seg på lista som vart rekna som mindre korrupte.

Næringsliv

Dei viktigaste industriane i landet er gummifisketømmernaturgass og turisme, bilindustri og IT

Landbruk: 2019 hadde den verste tørken i Nord-Thailand og i Isan (Nord-aust-Thailand) sidan slutten av 1970-talet.

Folkesetnad

Buddhistisk munk ved andehus.
Størstedelen av det thailandske folket er etniske thaiar eller laotar; dei siste bur hovudsakle i den nordaustre Isan-regionen der dei utgjer rundt ein tredjedel av folketalet. Det bur òg ei stor gruppe utflytte kinesarar i landet, som har spela ein stor rolle i økonomien til landet. Andre folkegrupper er malayar i sør, monarkhmerar og ei rekke ulike urfolk.
Hovudreligionen er theravada-buddhisme (95 %), med ein liten del kristne, hinduar og andre religionar, og ei gruppe muslimar sør i landet. Mange av desse ønskjer sjølvstende eller å slutta seg til det muslimske nabolandet Malaysia, noko som har ført til uro i områda dei bur i.

Administrativ inndeling

Fylke i Thailand
Thailand er administrativt delt inn i 76 provinsar eller fylke (changwat). Provinsane vert delt inn i fem grupperingar. Kvar provins er delt inn i mindre distrikt, eller kommunar. Thai-namnet er amphoe. I år 2000 var det 795 slike amphoe-distrikt, 81 under-distrikt (konge amphoe) og 50 distrikt i Bangkok (khet).
Namnet på kvar provinshovudstad (mueang) er i daglegtale lik namnet på fylket

Katten har sovnet på disken

Takknemlig gutt har fått en is



stekte bananer
Ja det er underlig, men det er så hyggelig å finne tema fra nettet, en del redigering og så ligger det der.
 Dagens sykkeltur ble dessverre en kopi av den siste, noen og seksti kilometer på kryss og tvers. Når jeg startet idag kom det meg en setning i minnet, jeg vet ikke hvor den kom fra , men slik er den " Det er bedre å våkne opp alene, og vite at man er alene, enn å  våkne opp sammen, og fremdeles være alene.Det var da sterke ord, med et sterkt  innhold, jeg var nemlig i en liten,  ja veldig liten gruppe idag.
 Men turen idag var en nytelse, dersom en kan si at noen og seksti km er en nytelse. Bildet til høyre er av en liten gutt som jeg falt for, han maste på mor om en is, det fikk han ikke,av henne, men han fikk den av meg. Stolt var han, og jeg skal si det gjorde inntrykk, alle som var innom butikken mens jeg satt utenfor ble informert, og  jeg ble en liten helt for en kort periode Stekte bananer ble jeg servert av en hyggelig eldre dame, på min alder, jeg er jo enkel av natur, de fleste  som kommer fra små kår er visst det. For jeg vet ikke hva hun mente når hun så " I hope you come back"
Kanskje noen av dere vet det?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

260923 Tirsdagstur til Khao Kalok

Tirsdagstur til Khao Kalok. Vi startet turen fra lyskrysset soi 116 i lett overskyet vær og fin temperatur. Turen gikk i fint tempo, (kanskj...